De eenhoorn in de geschiedenis

Mijn vader kan iedereen precies vertellen waar die eenhoorn liefde van mij begonnen is. Als klein meisje keek ik namelijk op video de film “De laatste eenhoorn”. Hij zegt:” je wist hoe je dan de tv aan moest doen en als je dan de video erin deed kon je de film kijken. En aan het einde moest je altijd verschrikkelijk huilen, telkens weer. Maar zodra de film klaar was dan hop begon je zo weer van voor af aan”. Volgens mijn vader heb ik die film wel 100 keer gekeken. Misschien is dat ook de reden dat ik bijna altijd schimmels heb gehad. Mijn a,b en c pony s waren schimmels en bij de paarden heb ik ook het meeste schimmels gehad.

 

Dit is wat wikipedia erover zegt:

Een eenhoorn is een mytisch dier dat sinds de oudheid wordt beschreven als een beest met een lange, puntige, spiraalvormige hoorn op zijn voorhoofd.

In de Europese volkscultuur werd de eenhoorn vaak afgebeeld als een wit paard- of geitachtig dier met een lange hoorn en gekloofde hoeven (soms met een geitensik). In de middeleeuwen en Renaissance werd het gewoonlijk gekarakteriseerd als een zeer wild dier uit de bossen, dat symbool stond voor zuiverheid en genade, dat alleen kon worden gevangen door een maagd. De hoorn zou vergiftigd water kunnen zuiveren en ziekten kunnen genezen. In deze eeuwen werd de tand van een narwal (een tandwalvis) soms verkocht als hoorn van een eenhoorn.

De geschiedenis van de eenhoorn

De geschiedenis van de eenhoorn is heel divers. In de bijbel wordt de eenhoorn genoemd, maar men vermoedt dat door verkeerde vertaling eenhoorn genoemd terwijl het hier over een gehoornd dier ging in de vorm van een stier of os.

En in de middeleeuwen geloofde men dat de eenhoorn alleen gevangen kon worden door een maagd waarna de jager de eenhoorn kon doden.

In de natuur komen veel dieren voor met 1 hoorn. Neushoorn,  de narwal, eenhoornige insecten, eenhoornige vogels en eenhoornige slangen. Drie leden van het Deense geslacht Bartholin hebben zich in de zeventiende eeuw intensief met het eenhoorn vraagstuk bezig gehouden. Hij onderzocht diverse eenhoorn hoons, maar hierbij bleek het om narwal tanden te gaan.

Maar onderzoek heeft vrij recent bevestigd dat eenhoorns werkelijk hebben bestaan en nee geen mooi paarden fabeldier maar meer een grote neushoorn met veel bruin lang haar. Een tijd geleden is in Kazachstan een fossiel gevonden die heel erg lijkt op een eenhoorn. De onderzoekers hebben het dier de naam Siberische Eenhoorn gegeven. Wetenschappers van de Russische Tomsk State University hebben het dier verder onderzocht en kwamen tot de ontdekking dat het dier is naar verluid ongeveer 29.000 jaar oud. De Siberische Eenhoorn was 2 meter hoog en 5 meter lang.

Ik zelf maar vele met mij zien een eenhoorn als een sierlijk paard met een hoorn op het hoofd. Zoals ik deze als klein meisje heb gezien in de eerder genoemde tekenfilm. Mensen die zeggen dat eenhoorns niet bestaan hebben het mis! Ze bestaan wel degelijk. Mijn paard is een eenhoorn! Het meest bijzondere dier dat er bestaat. Als ik naar haar kijk ben misschien de enige die de eenhoorn ziet…. maar dat maakt me niks uit.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *