De hackamore.

In deze blog alles wat je moet weten over de hackamore. Wil je bitloos rijden proberen of heb je dat al vaker gedaan en wil je meer weten over de hackamore? In deze blog vertel ik je over de werking en het rijden met de hackamore.

Hoe werkt het?

Het paard krijgt druk op de neus door middel van een hefboomwerking. 

De druk op de neus is variabel, bij de hackamore variëren de lange en korte scharen en bij de glücksrad en flower kun je variëren met de wieltjes. De hefboom zorgt er in ieder geval voor dat de teugeldruk 2 tot 4 keer zoveel doorkomt op de neus van het paard. Aangezien dit zeer pijnlijk is voor het paard, is het mechanisch systeem sterk af te raden.

De hackamore kan een vrij scherp bitloos hoofdstel zijn vanwege de hefboomwerking van de scharen. Met name bij de hackamore is de juiste ligging van de neusriem essentieel. Er zijn diverse varianten te vinden van de hackamore, zoals de Indian Bosal, de Libby’s en de Indian Hackamore. 

Een hackamore werkt met een hefboomwerking, dus teugels aannemen betekent versterkte inwerking op het hoofd. De mate van de hefboomwerking hangt af van de lengte van de scharen. Er zijn zowel korte als lange scharen; hoe langer de scharen, hoe scherper de inwerking. Met het aannemen van de teugels, kantelen de scharen en wordt er druk uitgeoefend op de neus, de kin en de atlas (achter de oren).  Omdat de bitloze hoofdstellen met hefboomwerking behoorlijk scherp inwerken zijn deze niet voor ieder paard geschikt. Bij sensitieve paarden kan er eventueel een bontje om de neusriem worden geschoven, zodat de inwerking iets minder scherp is.

Het ster wiel.

De sterwiel hackamore met neusriem kan aan je eigen hoofdstel worden bevestigd. Er zijn verschillende instelmogelijkheden via de aanpassing van de neus- en kinband, waardoor een hevelwerking mogelijk is op de nek, neus en kin. 

Het sterwiel bestaat uit een neusriem, twee wieltjes van staal en een leren kinriem. Je kan variëren met waar je de teugel bevestigd voor een sterkere of minder sterke inwerking.

Het glücksrad is vooral geschikt voor paarden die meestal makkelijk terug te nemen zijn, maar bijvoorbeeld op vreemd terrein of op buitenritten wat heter zijn. Wanneer het paard op vreemd terrein of buiten gereden wordt, kunnen de teugels voor de kinriem vastgemaakt worden om een kleine hefboomwerking te creëren.

Hoe bevestig je de neusriem?

De neusriem van de hackamore moet 2-3 vingers onder het jukbeen liggen. Als de neusriem te laag ligt, is het door de druk die het hoofdstel kan geven, mogelijk om het neusbot van het paard te breken. Dat zal niet zo snel gebeuren met een hackamore met een wiel vorm maar met een hackamore met lange scharen kan dat wel.

De hackamore moet ook niet te los zitten. Dan komen de hulpen niet goed door en het spreekt voor zich dat heel strak niet de bedoeling is. Dat is heel onprettig voor je paard.
Op de foto zie je hoe het hoort te zitten.

Ik heb nooit bitloos gereden!

Wanneer je gewend bent om met je zit, focus, energie en stem te rijden en de communicatie tussen jou en je paard goed is, zal de overstap naar bitloos vrij gemakkelijk gaan. Begin in een omheinde manege bak of wei. Wat ik nog wel eens doe is eerst een half uurtje met bit rijden en als het goed voelt de laatste 10 min bitloos rijden. Je paard is dat vaak al lekker ontspannen en zal dan beter op jouw zit, stem en rust terugkomt in tempo. Heb je voldoende vertrouwen opgebouwd en reageert je paard fijn dan kun je eens eens een sprongetje proberen of een buitenrit. En geef niet te snel op als het de eerste keer nog erg wennen is. Het duurt vaak even voor je paard gewend is aan het bitloos rijden en je zelf ook. Rij en minimaal 3 x mee en is het dan nog geen succes dan is misschien een ander systeem beter voor jou en je paard.

Veel plezier en succes!

Klik hier om naar de hackamore in de shop te gaan.

6 reacties

 1. Beste Lietjesmarjet,
  Krijgen jullie de hackamore neusriem met sterwiel nog binnen??? Dan bedoel ik die van de website met die barokke uitstraling

  • Beste Carin, Ik krijg wel weer nieuwe binnen maar niet de barokke. Misschien de volgende keer weer. Houdt de nieuwsbrief in de gaten of facebook. Als ik wat nieuws heb vindt je het daar als eerste terug. Mvg Lia

  • Beste Carin de barokke neusriemen zijn weer beschikbaar in de shop

 2. Is het glückrad ook los te koop ?

  • Beste Ria het is geen glucksrad maat een ster hackamore. Daar zit verschil in wat betreft de grote. En nee ik verkoop ze niet los, ze kunnen ook niet los omdat de ster hackamores vast zitten met een pop nagel. mvg Lia

 3. Pingback: Bitloze systemen uitgelegd. - Lietjesmarket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *