Is paardrijden een sport?

Ja, paardrijden is een echte sport! Ik deed er wel eens wat naast, gym, fitness, hardlopen, maar nooit heel serieus. Iedereen die zei dat paardrijden geen sport was kreeg altijd van mij te horen dat het toch echt hard werken is op een paard zitten en dat paardrijden wel degelijk een sport is. Daarnaast moet je vegen, stallen uitmesten, veel sjouwen met hooi en balen stro, dus beweging kom je niet te kort.

Dat vindt ik nog steeds, maar nu ik de 30 gepasseerd ben met mijn leeftijd a merk ik dat als ik alleen paardrijd ik niet fit genoeg blijf. Ik ben gaan hardlopen 2 keer per week een half uurtje en dat verbeterde mijn conditie aanzienlijk. Ik voelde me fitter en het rijden te paard ging beter.

Maar na een lelijke val vorig jaar wilde hardlopen niet meer lukken. Paardrijden wel, maar daar liet ik me niet stoppen door een pijntje. Ik ging naar de fysio en die moest me elke week losmaken, weer rechtzetten en de klachten bleven terug komen. Steeds stond mijn heup/ bekken scheef en zat mijn onderrug vast. Ik kreeg steeds het advies om rustiger aan te doen en niet te veel te vragen van mijn lijf.

Je begrijpt na 7 behandelingen moest er iets anders gaan gebeuren want dit was niet de oplossing. In tussen was de val al een paar maanden geleden en had ik het idee dat de klachten niet alleen van de val waren. Ik ben gaan Googlen en ruiters hebben door het rijden vaak kortere hamstrings. Dat zorgt ervoor dat je sneller last krijgt van je heup of bekken. Door dat deze spieren gespannen zijn krijg je sneller last van je heup en rug. Ik ben opzoek gegaan naar oefeningen om de spieren te rekken en sterker te krijgen in mijn billen heupen en rug. Via wat fysiotherapie sites en Pinterest vond ik een paar mooie oefeningen. Na een week voelde mijn lijf losser en waren de klachten die ik steeds had bijna weg. Daarop heb ik me ingeschreven voor een gratis online cursus ruiterfit. Dat heb ik netjes elke dag gedaan en al snel merkte ik een verschil.

Achteraf wou ik dat ik eerder hiermee begonnen was. Ik denk dat ik een boel klachten die ik had hiermee had kunnen voorkomen. Door mijn onwetendheid heb ik dat niet gedaan. Ik ben altijd wel bezig geweest met houding en zit. In mijn tiener jaren heb ik al caesar therapie gedaan en les gehad van fysiotherapeut Jarko Dun. Daardoor ben ik altijd wel bewust van mijn houding en hoe ik zit. En weet ik wat mijn mindere kant is en waar ik op moet letten. Maar Ruiter fit of zelf fit zijn is weer een ander hoofdstuk.

Mijn balans is beter ik voel me sterker en ik heb minder rug- en heupklachten. Veel professionele ruiters promoten sporten om zelf fit te blijven. Adelinde Cornelissen, de zusjes Meulendijks, Danielle van Mierlo, Olivia Towers (dressuur ruiter uit GB), Jessica von Bredow Werndl (DE) en nog veel meer ruiters. Jessica heeft bij de Equitana een hele mooie demonstratie gegeven voor ruiterfitness.

Jessica von Bredow Werndl

Wat ik onthouden heb is dat als je fit wil blijven is het makkelijker jezelf te onderhouden dan weer nieuw op te moeten bouwen. Ik train 2 x per week een half uurtje dan werk ik aan rekken, kracht en balans. Ik heb een fitness bal gekocht en een rubber band waarmee ik diverse oefeningen kan doen. Dit is de manier waarop ik het heb gedaan. Ik weet niet of iedereen dit zo moet doen. Er zijn genoeg trainers op dit gebied om je hiermee te helpen en te kiezen wat bij je past. En als je echt klachten hebt overleg dan met je huisarts of fysiotherapeut die kunnen je goed advies geven over wat te doen.

Ik ben benieuwd wat doe jij om fit te blijven? Laat het weten in de reacties.

2 reacties

  1. Ik rijd al jaren paard en heb ook vaak last van mijn heupen en bekken. Het is interessant dat dit kan komen door kortere hamstrings door het paardrijden. Ik overweeg om binnenkort fysiotherapie in te schakelen, om mijn spieren wat losser te maken. Ik zal me ook eens verdiepen in ruiterfit oefeningen, bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *