Je paard fotograferen

Dieren en kinderen zijn altijd een uitdaging om mooi op de foto te zetten. Ze zijn bewegelijk, onvoorspelbaar en luisteren slecht of niet. Het ene paard is wel een beter model dan de andere. Mijn schimmel Heliavira, is echt een ster wat foto’s maken betreft. Ze ziet alles en gaat dan direct met de oortjes naar voren die kant uit kijken en geloof me daar is niet veel voor nodig. Voor een fotoshoot een hele fijne eigenschap voor ander zaken wat minder. De vos, genaamd Artoo heeft er goede dagen tussen zitten. Maar meestal staat hij half op de slaapstand sullig voor zich uit te kijken. In deze blog wil het het voornamelijk hebben over producten fotograferen met je paard. Wil je graag meer van dit soort blogs laat dan een reactie achter.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je paard gepoetst is, de manen gekamd zijn en dat je tuig gepoetst is of zorg voor schone halsters. Als je zelf erbij op wil moet je zelf ook er netjes uitzien. Wil je je paard vlechten of manen los? Of wil je een bepaalde stijl? Bespreek dit van te voren met de fotograaf.

Het is even wat extra werk maar je gaat beloond worden met het eindresultaat. Wie wil er nou iets kopen dat er vies uitziet? Ik zie heel vaak voorbij komen in advertenties: “dekjes worden nog gewassen”. Maar mijn tip ga ze eerst wassen en dan op de foto zetten dan weet je klant wat hij of zij kan verwachten. Misschien gaan de vlekken er helemaal niet uit.

Ga je meerdere artikelen achter elkaar op de foto zetten leg dit dan klaar zodat je snel kan wisselen van product.

Product foto’s

Wil je mooie product foto’s hebben? Als iets gaat verkopen zul je met goede duidelijke foto’s sneller je product verkopen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zorg dat wat je gaat verkopen schoon is. Bedenk van te voren of het product op je paard moet of juist niet. Anders is een schoon paard ook een aanrader. Je kan iets plat op de grond leggen afhankelijk van het product of het ergens ophangen. Maak foto s die duidelijk laten zien wat het is hoe het eruit ziet en afhankelijk van het artikel meerdere zijden. En maak close up foto’s van bijzondere details of schade. Iemand die je helpt kan makkelijk zijn als je het op je paard wil fotograferen. Maar zonder hulp kan ook als je een braaf paard hebt. Ik gebruik de longeerlijn zodat ik meer afstand kan nemen. Of het paard achter een hindernis of balk laten staan terwijl je de lijn nog vast hebt. Ik heb een hele mooie professionele camera met lenzen die goed in zoomen. Maar met een telefoon kun je tegenwoordig ook prima foto’s maken.

Achtergrond

Zorg voor een mooie of rustige achtergrond. Dit geldt voor zowel product foto’s als fotoshoots van je paard. Mooi groen, bloesems of bomen doen het altijd goed. Of als je een product wil laten zien zonder paard is een stenen muur betonvloer of houtenvloer prima, het kan allemaal prima. Een drukke achtergrond waar mensen lopen, een trekker, een kruiwagen, gereedschap of iets anders dat afleid van waar het om draait zal je afleiden. Als je een goed fotobewerking programma hebt kun je wel het 1 en ander wegwerken maar als dat niet nodig is maak je het jezelf veel makkelijker.

Goed licht

Goed licht is wel echt cruciaal om mooie foto’s te maken. Zorg voor goed licht. S morgen vroeg heb je vaak mooi licht en eind van de dag ook. Zon is fijn maar in de volle zon om 12 uur maak je meestal geen mooie foto’s. Dan is het zonlicht te fel. Het kan wel maar zoek dan de schaduw op. Een bewolkte dag is ook prima maar als het mistig is kies ik een andere dag om mijn product foto’s te maken.

Product foto’s in een donkere stal lukken eigenlijk nooit. In het begin heb ik dat wel eens gedaan maar zodra ik beter foto’s ging maken buiten verliep de verkoop veel beter.

Daarin tegen kunnen black foto’s wel heel mooi zijn. Dan staat het paard bijvoorbeeld in de deur opening en maak je de achtergrond helemaal zwart. Deze foto’s gebruik ik niet zo vaak als hoofdfoto dan is een lichte achtergrond beter, maar als extra foto is dit wel heel mooi.

Oortjes naar voren

Hoe krijg je die oortjes nou naar voren? Want 1 ding is zeker met de oren naar voren ziet je paard en de foto er gewoon veel beter uit. Je je een paard dat snel afgeleid is maak er gebruik van! Je moet misschien zelf iets meer er omheen lopen maar de oren gaan wel naar voren. Een gek geluid maken, met de sleutelbos rammelen, klappen wil vaak helpen. Een super tip. Zet een app op de telefoon met rare geluiden.

Is je paard wat meer visueel ingesteld knuffels, piepbeestjes, plastic zak, speelgoed van de kinderen kunnen ook een goed hulp middel zijn.

En voer kan ook wonderen doen. Je paard een wortel voor houden, snoepjes, appels zijn prima middelen om je paard mooi op de foto te krijgen.

Geduld

Neem de tijd! Blijf zelf rustig en wordt niet boos als het niet lukt. Mensen die je assisteren zullen de volgende keer niet meer helpen als je, je geduld verliest. En soms is het echt je dag niet dan kun je beter een andere dag nemen om foto’s te maken. Laat mensen die je helpen ook weten dat het niet met 5 minuten klaar is.

Heel veel succes en en veel plezier met het maken van mooie foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *