Longeren!

Er is in paardenland veel discussie over wel of niet hulp middelen gebruiken. Er zijn felle tegen standers die hulpmiddelen willen bannen. Een veel gehoorde uitspraak is waar de kennis stopt begint het hulp middel. En hulp middelen die zijn er! Diverse touwen elastieken banden en meer.

Poll

Om uit te zoeken hoe mijn volgers hierover denken heb ik een Poll gehouden op facebook. Ruim 200 stemmen! En een 50/50 uitslag. In de reacties geven mensen aan af te wisselen dus soms wel en soms geen hulp middelen. En op Instagram min of meer dezelfde reacties. Veel volgers geven aan geen hulpmiddelen gebruiken. Daarnaast bleek uit de reacties dat mensen lessen nemen en zich goed verdiept hebben in het longeren van hun paard.

Waarom longeer je een paard?

Persoonlijk vindt ik het leuk als afwisseling soms wil of kan ik niet rijden en is het fijn om wat grondwerk te doen en of longeren. Jonge paarden beleren begint vaak met longeren. En pony rijden kan ik niet meer dus die longeer ik best vaak. Het is fijn om van af de grond te zien hoe je paard beweegt en voor de band met je paard is het heel erg goed. De bedoeling is om je paard te gymnastiseren en te trainen.

Rondjes rennen

Nee het is niet de bedoeling je paard rondjes te laten lopen aan een lange lijn. Er komt echt veel meer bij kijken. Ik heb longeren vooral van mijn ouders geleerd. Mijn shetlander longeerde ik al en in de loop der jaren deed ik meer kennis op over het longeren en ik leer nog steeds. Tijdens pony kamp had ik les van Lammert Haanstra en uit boeken veel kennis op gedaan. Later nog tijdens stage longeer ervaring opgedaan. Mijn zoontje kan ook longeren. Super leuk om mijn kennis weer over te brengen.

Hoe dan?

Ik ben wel door schade en schande wijzer geworden. Zonder handschoenen longeren doe ik nooit weer. Een touwtje te los ook niet en boos worden omdat iets niet lukt is geen goed idee. Jonge paarden longeren leren is voor jezelf heel leerzaam, maar voor je hier aan begint is kennis van zaken wel een must. Ik heb altijd mijn ouders in de buurt gehad om te helpen en van hun veel kennis opgedaan. Onze paarden waren altijd fijn te longeren en we deden dit regelmatig ter afwisseling.

Ik ga geen uitleg geven over hoe je moet longeren ik adviseer je dan les te nemen of om hulp te vragen.

Hulp middelen?

Ja ik gebruik regelmatig hulpmiddelen. Het touwtje van Lammert Haanstra en de passoa zijn mijn favorieten. Ik wissel veel af. Soms begin ik zonder hulpmiddel. Ik kan namelijk prima zonder longeren, maar als ik mijn paard wat meer wil laten doen vindt ik de longeersingel ideaal.

Mijn paard heeft rond de jaarwisseling wat lichamelijke problemen gehad. En rijden was even niet mogelijk en om haar spieren op te bouwen en fit te houden heb ik dus veel longeerwerk gedaan. En daarbij was het niet de bedoeling om alleen maar ontspannen en met het hoofd laag te longeren. Ik heb in die tijd veel balkjes gedaan en met hulp van de singel en een touwtje kon ik haar op diverse manieren in stellen om zo het werk onder het zadel na te bootsen. Veel overgangen cirkel vergroten verkleinen en meer hebben er voor gezorgd dat ze in 2 weken tijd weer top fit was. Dit was wel in overleg met de osteopaat, na wat googelen over spieropbouw en hoe je bepaalde spiergroepen kon trainen ging dat super goed. Als je gaat rijden heb je tenslotte de teugels vast en met een touwtje (Lammert Haanstra manier) bootste ik dat na. Op die manier had het paard een mooie stille aanleuning in een correcte houding.

Wat ik veel terug zag in de reacties is dat veel mensen graag afwisselen. Soms wel soms geen hulp middel. Dit hangt af van diverse omstandigheden. En dat lijkt mij een goede manier om hulp middelen te gebruiken. Er zijn mensen die de Equiband gebruiken. Dat zijn elastieken die ervoor zorgen dat de achterhand en buik geactiveerd worden. En zo zijn er wel meer hulp middelen die o.a. voor revalidatie gebruikt worden.

Veel mensen gaven aan niks te gebruiken behalve een longeerlijn en de zweep. Op die manier kan het paard vrij lopen zonder hulpmiddel.

Ik denk dat we het over 1 ding allemaal wel eens zijn. Dwang is niet goed.

In de onderstaande link vindt je een gids met diverse hulpmiddelen en hun werking.

https://joriekevancappellen.nl/wp-content/uploads/2019/10/19Bit266_Longeren.pdf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *