Meer over de side pull

Lietjesmarket heeft diverse optomingen voor bitloos rijden in de collectie. In deze blog vertel ik je meer over de side pull. De side pull is een heel fijn systeem om met bitloos rijden te starten. Het voelt hetzelfde als het rijden met bit alleen geeft de side pull druk op de neus in plaats van in de mond van het paard. De side pull geeft een directe teugel inwerking en lijkt het meest op het rijden met een bit. Het wordt door veel paarden en pony’s goed geaccepteerd. Sindskort heeft Lietjesmarket eigen side pull neusriemen in de collectie die gecombineerd kunnen worden met je normale hoofdstel.

De werking.

Het woord zegt het al: zijkant trekken. De side pull is gemaakt van leer en heeft geen bit. Er bestaan ook ander varianten van touw of biothane. Het is een bitloos systeem dat in werkt door wijken voor druk, zonder het paard in de mond te storen. Dit is te gebruiken vanaf het inrijden van een jong paard. Door de directe teugel inwerking lijkt dit hoofdstel het meest op een hoofdstel met bit. De sidepull heeft aan weerszijden van de neusriem een ring waar de teugels aan verbonden zijn. Bij kracht op de teugels komt de meeste druk op de neus. Een sidepull is vergelijkbaar met het stalhalster en geschikt voor alle disciplines.

Waarom bitloos?

Met bitloos rijden wordt je paard niet gestoord in de mond. Heb je een paard dat heel gevoelig is in de mond, vaak kapotte mondhoeken heeft of problemen heeft met het gebit, dan is op bitloos over gaan een optie. Het is belangrijk dat je hoofdstel van een goede kwaliteit is en goed past, omdat je er dan niet alleen lang plezier van hebt, maar hierdoor is het een stuk prettiger voor je paard.

Het voordeel van de side pulls die ik verkoop is dat je de mogelijkheid hebt om alleen een losse neusriem te kopen. Deze kan je aan je normale hoofdstel vast maken, zo kan je zonder een compleet nieuw hoofdstel te kopen proberen of bitloos iets voor jouw en je paard is. Verder heb ik heel bewust voor een hele brede neusriem gekozen deze is 6 cm breed en zorgt voor een goede druk verdeling. Hier voor heb ik onderzoek gedaan onder een grote groep bitloze rijders. En daar kwam naar voren dat veruit de meeste ruiters een voorkeur hebben voor een brede of normale neusriem. Deze side pul kan zelfs op de neus versteld worden door 2 extra riempjes om zo de perfecte pasvorm te krijgen.

Wil je advies over de maat stuur dan een mailtje of berichtje naar Lietjesmarket dan help ik je graag.

Bekijk deze video voor een impressie van het hoofdstel met de sidepull neusriem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *