Met bit of bitloos?

Heb jij dat vroeger ook gedaan? De pony staat in de wei en je denkt wel gaaf om nu even een rondje te rijden. Je pakt een halstertouw maakt die vast als teugel aan je halster en springt op je pony. Je galoppeert zo weg wind in je haren (ja vroeger reed ik zonder cap). Na 2 rondjes roep je “hooooo braaaaaf”. Je pony stopt en begint weer te eten. En jij loopt met prikkende haren op je benen en billen weer naar de stal met een grote glimlach.

 

Tegenwoordig rij ik op een vlugge sensibele merrie die overal spoken ziet en ga ik echt geen rondje door de wei galopperen zonder zadel en hoofdstel. Ik houdt wel van een geintje en een beetje lol met je paard en ik rij vaak samen met mijn zoon. Dus toen hij na het rijden zijn zadel van zijn pony haalde en er onbezorgd op sprong dacht ik wel, dat zou ik ook best weer willen. Dus zadel af maar erop zitten durfde ik op dat moment niet. Daarop zei mijn zoon (toen 10 jaar) :” mama ik doe dat wel even voor je en als ze dan braaf is kan jij erop”. Dus zo gezegd zo gedaan, wel aan de longeerlijn, maar hij reed er zo op weg. Tja vaak ben je te bang.

Zoals je misschien weet is mijn paard onrustig met het hoofd geweest en het heeft even geduurd voor ik wist waar het aan lag. Bij een surftocht over Google strandde ik bij een artikel over bitloos rijden en dat bleef hangen. Mijn gevoelige merrie zou wel eens bitloos rijden kunnen waarderen. Ik begon met te verdiepen in de soorten hoofdstellen verschillende optomingen en ervaringen van anderen. Daar ging een paar weken overheen tot ik een vlog van Eva Roemaat tegen kwam. En die zei je moet het gewoon doen. En ik dacht ja inderdaad wat kan er nou misgaan. Vroeger deed ik dit al op de pony met een halster. Om nou alleen met een halster te beginnen leek me geen goed idee en ik bestelde een voordelige neusriem via marktplaats. Dit was de sidepull. Helaas paste die niet op mijn paard en heeft een vriendin het op mijn vaders paard uitgeprobeerd en dat ging prima.

Maar ja ik had dus nog geen kans gehad bitloos te rijden. Dus weer googlen en zo kwam ik een diy tutorial tegen van een kin gekruiste neusriem maken. Dit bleek vrij simpel te maken van wat touw en 2 ijzerenringen en na wat prutsen en proberen was het gelukt. Op een mooie zonnige dag heb ik het aan mijn hoofdstel gemaakt de bak afgezet eerst ernaast gestaan om te kijken of ze reageerde wanneer ik aan de teugel trok en toen ben ik er maar op gestapt. Na een paar rondjes lukte het sturen prima in stap, dus in draf en daarna galop. Ik heb mijn paard heel goed aan de stemhulp staan en dat samen ging wonder wel.

Na dit een paar keer gedaan te hebben wilde ik graag een kaakgekruist hoofdstel. Daarover had ik gelezen dat het meer controle gaf en je paard het voelde als een omhelzing. De nek kaak en kin voelen druk en het sturen is wat logischer dan met de kin gekruiste hoofdstellen. De eerste keer was het erg wennen hiermee ik kon sturen maar nagefelijk was het niet en erg onwennig. Gelukkig had ik gelezen dat je er een paar keer mee moest rijden om te kunnen zeggen of het wel of niet voor je werkte. En na de 3e keer hadden we de smaak te pakken. Ze liep ontspannen aan de teugel reageerde soepel. Ik moest het even door laten dringen dat het werkt op basis van release. Dus als je paard nageeft laat je los en in de basis werkt het net zo als met een bit rijden maar ik moest erg oppassen dat ik niet te veel wilde trekken aan de teugels. Ik heb er zelfs een keer mee gereden in de les op de vereniging en dat ging heel erg goed veel mensen zagen niet eens dat ik bitloos reed.

Momenteel rij ik weer met een bit, dat is omdat mijn paard zelf dat fijn vindt. Voor de afwisseling rij ik nog wel eens bitloos. Mijn zoon heeft mijn kin gekruiste neusriem nu voor zijn pony deze was makkelijk te verstellen. Mijn zoon rijdt er zo mee weg. Tegen hem zeg ik: “het maakt niet uit met wat voor hoofdstel je rijdt als je de juiste hulpen geeft heb je geen bit nodig”.

Dit stuk heb ik geschreven om mijn ervaring te delen. Persoonlijk vindt ik bit of bitloos allebei fijn rijden en het een niet beter dan het ander. Ik heb met met bitloos rijden net zo veilig gevoeld als met bit. Als een paard in paniek raakt kun je met een bit in de mond niks meer en rent het paard weg. Ik denk dat als je op de juiste manier rijdt, goede hulpen geeft en je paard fijn loopt dat dat het juiste criterium is om een keuze te maken voor wel of geen bit.

Uitslag van de poll:

In de aanloop naar deze blog heb ik een poll gehouden op Google plus en op Facebook. Wel grappig dat internationaal er toch meer voorstanders zijn van bitloos al kan het ook zo zijn dat Facebook een meer betrouwbare uitslag is omdat daar veel meer mensen gestemd hebben. Persoonlijk vindt ik het wel heel erg leuk om te zien dat het mensen bezighoudt. Bij Agradi hadden ze delfde vraag ook gesteld en in de reacties veel voorstanders van bitloos en mensen die beide gebruiken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *