Sinds kort staat mijn paard weer op “blote voeten”. Aan de ene kant een beetje spannend, gaat dit goed? Ik rij wedstrijden en maak buitenritten. Maar in overleg met de hoefsmid gaan we proberen zonder ijzers. Ze kunnen er altijd weer onder! Mijn paard heeft prima voeten en is gezond. En zoals ik al ergens gelezen had. Een paard wordt niet geboren met ijzers. Om te kijken wat mijn volgers vinden op facebook heb ik een poll gehouden! De uitslag vindt je in deze blog.
En dat heeft me aan het denken gezet. Veel paarden staan op ijzers, waarom? Vroeger werkte ik bij een paardenkliniek en die hadden een hoefsmid in dienst. Hij deed veel speciaal beslag en dat zijn paarden die om een medische reden ijzers onder moeten. Bij sommige sporten is het en must. Denk aan eventing en endurance dan hebben de hoeven veel te verduren of is extra grip belangrijk.
Veel wedstrijden vinden tegenwoordig plaats op mooie zandbodems en waar vroeger elke paard standaard ijzers onder kreeg om punten in te draaien lijkt dat nu veel minder een noodzaak. Maar ik begrijp dat veel wedstrijd paarden toch ijzers krijgen, omdat tijdens een internationale wedstrijd je veel rijdt over wegen die verhard zijn of wegen stenen hebben om van de stallen naar de wedstrijd ring te komen. Ik heb op google gezocht ik kon weinig bekende springruiters vinden die zonder ijzers paard rijden. Ze zijn er wel, maar zonder ijzers blijven rijden vergt veel management zo heb ik begrepen.
Tegenwoordig hoor en zie je steeds meer bekappers die zich specialiseren in het bekappen van de hoef. Enkele populaire youtubers zoals Jolanda Adelaar, Feline hoi, Romy Huismans en Hoefwijzer zijn grote voorstanders van paarden zonder ijzers. Dat zorgt ook voor meer aandacht op social media voor wel of niet je paard op ijzers zetten. Daardoor is er meer discussie met voor en tegenstanders over wat het beste is voor je paard.
De voordelen van ijzers.
Je kan punten (ook wel stiften of kalkoenen) in draaien voor meer grip.
Met buiten rijden slijten de hoeven niet en pijnlijke steentjes zal je paard niet snel last van hebben.
Corrigeren van de voet/ hoef indien nodig
Je paard tilt de voet wat hoger op door het gewicht van het ijzer. Dat ziet er wel mooier uit in de dressuur.
Soms ijzer ijzers nodig op advies van de dierenarts. Vaak krijgt je paard dan speciaal beslag aangepast naar de klacht.
De voordelen van blote voeten.
Zonder ijzers is beter voor de doorbloeding van de hoef.
De hoef heeft meer flexibiliteit
Zonder ijzers zal een schop van een paard minder hard aankomen.
Meer grip zonder ijzers.
Je paard kan het ijzer niet meer aftrappen.
Het is voordeliger
De poll!
Ik heb een poll gehouden onder mijn Facebook volgers. De uitslag lag redelijk dicht bij elkaar: 55% zegt geen ijzers en 45% zegt wel ijzers. Een aantal mensen hebben een reactie gegeven waarin ik me prima kan vinden. Conclusie: Je moet gewoon kijken naar wat het beste is voor jouw situatie en je paard.
Anna Froukje Kuperus zegt: “Ik heb ze met en zonder. Mac is ZZ en loopt zonder heeft mooie voetjes. Ik heb een jong paard mét ijzers, dat heeft hij nodig op dit moment. “
Marolijn zegt: “Beide. Ik kijk naar het paard. Heb een haflinger gereden die op ijzers heel slecht liep maar zonder zich prima redde. Mijn paard stond voor de kalkoenen altijd rond om op ijzers want die ging onderuit zonder. In de winter gingen ze er af. Nu staat zij alleen voor op ijzers wegens medische redenen. “