Paddock paradise onder de loep

Ik heb met veel interesse te vlog serie van Feline (Feline hoi) gevolgd op YouTube en al een aantal podcast gehoord over het concept paddock paradise. Is het nou wel of niet beter voor je paard, is het iets wat ik zou willen, is het natuurlijker en wat zijn de voor en nadelen. Ik wil hier niet zeggen dat iets goed of fout is, maar toch kritisch kijken naar de opties. Uiteraard kan de mening verschillen over de voor en nadelen. Verder noem ik hier een PP dat staat voor paddock paradise.

Wat is een paddock paradise?

Het komt oorspronkelijk bij Jaime Jackson vandaan, een Amerikaanse hoevenspecialist. Met een paddock paradise zorg je ervoor dat een paard zoveel beweging en natuurlijke slijtage aan de hoeven heeft, als het in de natuur zou krijgen. Je bootst met dit concept een natuurlijke leefomgeving na, binnen de beperkingen die er zijn als het gaat om indeling en variatie van ons, door mensen gecreëerde landschap.

Een paddock paradise bestaat op zijn minst uit een breed pad dat om een weiland heen loopt. Doordat de paarden niet in een rechte lijn kunnen oversteken bewegen ze meer. Dit kun je stimuleren door voedsel en water niet op één plek aan te bieden, maar te verdelen over verschillende plekken. Zo bewegen ze vaker kleine stukken om aan hun ruwvoer te komen, wat beter overeenkomt met hun natuurlijke gedrag. Bovendien krijgen ze minder gras binnen en hoofdzakelijk hooi, waardoor het ook ideaal is voor sobere paarden. Het paard staan ook 24 uur per dag buiten en niet in een traditionele stal.

Waar het concept eerder meer voor de bitloze paardrijders en koudbloeden was zie je in de serie van Feline dat veel sportpaarden prima in een PP kunnen leven.

Kritiek

Ik vindt het idee van meer contact met soort genoten en meer variatie aanbieden echt heel mooi. Paarden horen niet alleen in de wei en ik vindt opgedeelde weilanden waar paarden niet samen kunnen lopen niks. Maar toch wil ik een kritische kanttekening plaatsen. Ik zag prachtige PP’s voorbij komen maar wel propvol met paarden. 10 paarden of meer op 1 hectare is natuurlijk erg veel. Er zijn meer bekende PPs met kleine oppervlaktes waar veel paarden staan. Ik snap dat wanneer de paarden het goed met elkaar kunnen vinden dit geen probleem hoeft te zijn en ik bewonder hoe te ruimte ingedeeld is. Dan was er nog een stal die van traditionele pension stalling naar PP was gegaan. Waar ze eerder 19 stallen hadden waren hadden ze nu 23 paarden op de track. Dat betekend dat ze meer paarden kunnen houden op een kleiner oppervlak.

Hoe natuurlijk is deze vorm van huisvesting? Voor een sober ras is het natuurlijk fijn dat er minder of geen gras is om te eten en je gecontroleerd hooi kan aanbieden. Persoonlijk vond ik het jammer dat in de paddock Paradise de paarden niet de keus gelaten wordt of ze gras willen eten. In deze tijd waar paardrijden en paarden houden onder de loep ligt is het goed om kritisch te kijken.

In de laatste vlog van Feline zag ik dat ze van plan is om haar eigen PP uit te breiden met het oog op nog een paard erbij is de ruimte op de track erg beperkt.

Paarden zijn grazers

Het hoofd voedsel van een paard in het wild is gras. Dit rantsoen wordt aangevuld met kruiden, takken, struiken en mineralen uit de grond. Een paard in het wild besteed ongeveer 60% van zijn tijd aan eten, gelijk verdeeld over dag en nacht. Het spijsverteringsstelsel is er ook op gebouwd om dag en nacht door kleine hoeveelheden voedsel op te nemen. Van nature staat een paard veel met het hoofd naar beneden. Het is gezonder en natuurlijker voor een paard om van de grond te eten dan uit een ruif of hooinet.

Maddock

In de serie van Feline was een Maddock Paradise te zien en eerlijk gezegd was dat mijn favoriet. Mooie breede paden, voldoende gras en afleiding. Persoonlijk had dit concept mijn voorkeur. Hier werden veel elementen van de PP toegepast, puzzels een stuk bos, takken en gevarieerde planten. Hier werden 5 paarden op 2 hecatare gehouden en ze konden met zijn alleen het gras niet op. Nu was afgelopen jaar het gras wel erg weeldiger dus ik ben benieuwd of dit in de toekomst nog zo is.

Voordelen PP

Paarden bewegen meer

Beter voor de hoeven

Stimuleert natuurlijk gedrag

Minder gras ter beschikking

Dag en nacht buiten

Meer afleiding over de dag

Op een kleine ruimte toch paarden houden

Veel sociaal contact

Geen stallen uitmesten

De nadelen PP

Niet voor elk paard

Een stabiele groep nodig

Elke dag hooinetten vullen

Je kan niet controleren hoeveel je paard eet

Meer kans op wonden

De hoeven hebben tijd nodig om te wennen

Je hebt een goede bodem nodig nat weer kan problemen geven met modderige paden

Zelf veel km maken om de track uit te mesten.

Het is best kostbaar om een PP aan te leggen

In sommige gemeenten is een vergunning nodig

Traditoneel voordelen

Je kan controleren hoeveel elk paard eet.

Makkelijker te zien of er wat afwijkends is

Paard krijgt meer rust

Geen last van rangorde met eten

Eenvoudiger om indien nodig medicatie of medische zorg te geven

Het paard kan een aantal uren grazen

Traditioneel nadelen

Paard staat veel uren op stal

Je moet de stal uitmesten

Paard naar binnen en naar buiten zetten.

Op Youtube zijn meerder mensen die groot voorstander zijn van de PP. Romy Huisman houdt haar paarden inmiddels ook op een PP en is daar heel bevlogen in. Haar heb ik om een reactie gevraagd na dat ze in een video liet zien dat er 10 paarden op 1 hectare stonden. Ik kreeg een zeer uitgebreid antwoord terug.

Weet je dat paarden de ruimte met tracks eigenlijk veel meer gebruiken dan in een groot weiland? Het ligt natuurlijk heel erg aan de indeling, maar in ons geval plaatsen wij bewust het water ergens anders dan het voer, zo moeten de paarden wandelen. In een groot natuurgebied zou je kunnen zeggen ‘ een x aantal paarden per x hectare’ maar dan ga je er van uit dat ze zelf hun ruwvoer kunnen ‘sparen’ en niet alles opeten en kapot trappen, maar 12 maanden rond kunnen blijven eten en verplaatsen. Dit is in Nederland heel moeilijk met het beetje grond wat we hebben (en ook de soorten bodems en klimaat). Daarom vind ik een tracksysteem juist heel erg slim. Paarden blijken meer km’s te lopen op een dag in een trackhuisvesting ten opzichte van een groot weiland. Over de weide gesproken: ik merk dat heel veel paardenmensen blij worden van hun paard op het gras. Ik zelf ook. Ik vind het prachtig om te zien en het geeft mij een gelukzalig gevoel. Maar weet je dat het gras wat wij in Nederland hebben, eigenlijk helemaal niet zo passend is voor de meeste paarden? Veel paarden hebben problemen met hun stofwisseling/metabolisme, dit uit zich vaak in klachten zoals bevangenheid, eczeem, overgewicht, jeuk, bultjes, rotstraal of wat dan ook. Voor veel paarden is gras helemaal niet zo wenselijk, goede kwaliteit stengelig ruwvoer is belangrijk en dat kan ook met hooi. Ik begrijp ook goed dat een weide veel onrust kan geven in een groep paarden. Als de je paarden bijvoorbeeld een paar uurtjes per dag op de weide zet, dan is dat exclusief (want ze hebben het niet 24/7) en dan zijn ze extra enthousiast (en soms ook verdedigend naar andere paarden) als ze er dan op mogen. Onze paarden staan in een kleine groep en wij kunnen dit daarom wel goed begeleiden, maar ik kan me voorstellen dat het een hele opgave is om dagelijks 40 paarden in een weide te zetten en er weer uit te halen. Verschillende PP hebben verschillende reden om de paarden wel of niet op de weide te zetten. Ik vind dat er vooral naar het paard gekeken moet worden en dat de voor en nadelen goed tegenover elkaar afgewogen moet worden. Als er veel ruimte is dan is een 24/7 wei interessant, maar dan niet een vlakke kavel met vet sappig gras. Maar misschien een terrein met wat bomen, wat struiken, wat open stukken, wat hoogteverschil, kruiden, poeltjes voor het regenwater en sober gras.

En onder Femke Dollen haar video heb ik ook de vraag gesteld hoe belangrijk het is om paarden in de wei te laten grazen.

Femke schrijft. Mijn grote paarden af en toe op het gras en is onze voortuin een mini weitje in de maak. De mini’s echter komen nooit op het gras. Vanwege PPID en insuline resistentie. Hier heb ik hun voermanagement op afgestemd.

Ik denk dat we het zeker eens dat je het beste moet doen voor je paard. Ik vind het heel inspirerend en zie ook zeker de voordelen van een PP. Maar voorlopig heeft een paard in de wei zetten mijn persoonlijke voorkeur, uiteraard met goed weide management en gras dat schikt is voor paarden. Mogelijk in de toekomst met inspirerende elementen uit een Paddock Paradise.

Wat vindt jij? Laat een reactie achter ik ben heel benieuwd.

Eén reactie

  1. Ik heb de paarden sinds kort aan huis. een Appaloosa en een Pre. En er staat een Tinker van onze vakantie oppas bij. Onze paarden staan van 7.30 tot 22.00 uur op de PP en lopen gemiddeld 15 km in die periode. ze gaan s avonds om 10 uur op stal tot 7.30 en de Tinker staat in de Paddock direct tegenover de stallen van mijn paarden.Het is een kleine hechte kudde die samen op lopen op de track. De Pre is de leider en de 2 anderen volgen .
    Per dag mogen de paarden een uur of 3 /4 op de weide. Dan staat de weide open en kunnen ze ook op de track hooi eten. Ze zien er uit als goudhaantjes en hebben het top naar hun zin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *