Nieuwe regels per 1 april bij de KNHS

Social media staat er vol mee nieuwe regels per 1 april bij de KNHS. Een goede zaak dat er meer aan dierwelzijn wordt gedacht met de regel dat de neusriem niet te strak mag zitten. Er zijn nog een aantal andere wijzigingen. Zo mag er in het outdoor seizoen indoorwedstrijd georganiseerd worden. Je mag zoveel reclame op je dekje doen als je wil.
Zoals KNHS aangeeft: reclame-uitingen en sponsorvermeldingen in het Algemeen Wedstrijdreglement is komen te vervallen er zijn geen restricties meer voor reclame-uitingen. Hoe dat eruit gaat zien weet ik niet maar dit plaatje van Thelwell kwam meteen in me op.

Uit onderzoek is gebleken dat paarden met een te strakke neusriem stress kunnen krijgen, gevoeliger zijn voor de druk van het bit en een slechtere doorbloeding hebben. De gevolgen hiervan zijn dat het paard niet comfortabel is, pijn of weefselbeschadiging heeft of niet goed kan functioneren.
Er zijn veel verschillende soorten neusriemen. In alle gevallen mogen ze niet te strak worden vastgemaakt. De KNHS hanteert per 1 april de regel dat er minimaal 1,5 cm. ruimte moet zijn tussen neusriem en neusbot.

De neusriem zit goed als:

  • Er minimaal 1,5 cm ruimte zit tussen de neusriem en het neusbot;
  • Er genoeg ruimte zit tussen het onderste puntje van het jukbeen en de neusriem;
  • De neusriem onder het ‘foramen infraorbitale’ (de opening in de schedel halverwege de bovenkaak) ligt. Uit het foramen infraorbitale komen namelijk allemaal zenuwen en bloedvaten;
  • De neusriem de ademhaling van het paard niet beperkt;
  • De neusriem uitkomt boven de ‘processus nasalis ossis incisivi’ (de inkeping van het neusbot).

Zit de neusriem goed, dan:

  • Kan het paard zijn lichaam goed bewegen;
  • Kan het paard natuurlijk gedrag vertonen zoals slikken, kauwen, gapen en het ontspannen van de onderkaak;
  • Krijgt het paard geen pijn door het afknellen van de structuren of het belemmeren van beweging.

Er is nog een hoop winst te behalen wat dier en welzijn betreft maar het is een stap in de goede richting. Wie ooit op het terrein voor losrijden van een grote wedstrijd heeft staan kijken weet waar ik het over heb. Paarden die veel te diep en rond gereden worden, hindernissen die zo opgetrokken worden zodat het paard even een balk eraf tikt. De tranen springen je in de ogen. Daarmee wil ik niet zeggen dat alle ruiters dit doen. Maar helaas komt het wel vaak voor. Het heeft een aantal ruiters ook een slechte naam bezorgd. Nu gelden deze regels voor de landelijke wedstrijden. Daarom ben ik erg benieuwd hoe deze regels gehandhaafd gaan worden.

Ik hoor graag wat jij van deze regels vindt en wat er nog beter kan? Welk reglement zou jij graag erbij willen of anders zien? Pas geleden was er een oproep om peesbeschermers in de dressuur toe te staan en er gaan veel stemmen op voor soepelere regels omtrent bitloos rijden.

Lees hier alles na

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *