Regelmatig krijg ik uit mijn omgeving de vraag maar waar is dat oornetje voor je paard nou voor bedoeld? En waarom zou je je paard dat op doen? Goede vraag natuurlijk.Van oorsprong is het bedoeld om vliegen en mugjes uit de oren te weren. Ik heb ook ergens gelezen dat het is om de oren van je paard of pony warm te houden maar eerlijk gezegd leek me dat niet de reden om een vliegenmuts op te doen.
Wat het wel doet is wind en omgevings- geluiden dempen. Je hebt zelfs geluiddempende oornetjes met dikker materiaal die het geluid behoorlijk reduceren. Piepschuimballen in de oren en watten zijn overigens niet toegestaan op wedstrijden en op sommige internationale wedstrijden gelden ook regels voor oornetjes en is niet alles toegestaan.
Zo was er een bericht op facebook van een paardenblad die meldde dat een ruiter gediskwalificeerd was omdat hij met een lang model oornetje dressuur reden. Helaas leest niet iedereen het daadwerkelijke bericht en ging het hier om een internationale wedstrijd bij het mennen. Op regionale wedstrijden in Nederland mag je in de dressuur wel met een lang model oornetje rijden. In de internationale dressuur mag het lange model niet maar het korte model wel. En veel ruiters rijden met een oornetje. Denk aan Edward Gal, Charlotte Du Jardin, Sonke Rothenberger, Madeleine Witte-Vrees, Jill huijbrechts, veel jeugdruiters zie je regelmatig met een oornetje rijden.
Wel vaak in onopvallende kleuren. Waarom? Hoe meer de kleur van je oornetje op je paard lijkt hoe minder het opvalt. Heeft je paard een wat onrustig hoofd dan zal dat veel meer opvallen met een fel gekleurd oornetje dan met een onopvallende of neutrale kleur.
In de springring en bij eventing zie je veel ruiters met vliegenmuts rijden. Veel al felle kleuren, met reclame, logo op het oornetje ect. Veel springruiters rijden met het lange model. Vooral eventing ruiters zie ik veel met het lange model en het liefst soundless (dus met geluiddempend materiaal). Het voordeel is deze blijft goed zitten en flappert niet op de neus en ze horen een stuk minder. Vooral bij het crossen is er veel omgeving geluid, denk aan wind in de oren, omroepers, luide muziek. En lang niet alle paarden vinden dat prettig en zijn dan goed geholpen met een soundless oornetje.
Maar het leuke van de oornetjes is dat het een geweldig mode item is. Setjes zijn veel te zien in trainingen en op de wedstrijden, wat is er nou leuker om een oornetje te hebben dat past bij je dekje of je outfit. Helaas hebben sommige merken geen oornetjes in hun collectie of zijn deze uitverkocht. Dan niet getreurd ik kan iets maken wat helemaal naar je smaak.
Oornetjes zin en onzin:
Houdt vliegen en insecten tegen = waar
Helpt om de oren van je paard warm te houden in de winter = niet waar
Is een mode item = waar
Heeft een functie = waar
Het lange model mag niet in de dressuur = Op regionale concoursen wel, internationaal niet.
Met soundless horen ze niks = niet waar, ze horen altijd nog iets maar veel minder.