Paard verkopen of kopen! Waar gebeurt!

Heb jij wel eens een paard of pony gekocht of nog erger een paard verkocht! Gelukkig is het voor mij iets wat ik zelden hoef te doen, want ik vindt het vreselijk! Laat ik voorop stellen dat alle paarden of pony s die ooit verkocht zijn altijd een goed adres gevonden hebben, waar ik leuke contacten aan over gehouden heb. In deze blog vindt je een aantal van mijn ervaringen en wat ik van anderen gehoord heb. Mocht je, je zelf herkennen dat kan! Je bent vast niet de enige die zoiets gehoord heeft of meegemaakt heeft.

Paard verkopen

Naar wel een uur berichtjes heen en weer sturen met veel vragen hebben we een afspraak gemaakt om de pony te komen kijken. Dat is over een aantal dagen. Een dag later stuur ze nog een berichtje of ze meteen de trailer mee zal nemen dan hoef ik de pony niet te brengen indien ze besluiten haar te kopen. Ik antwoord dat dat niet nodig is omdat ik de pony zal brengen om te zien waar ze terecht komt. De dag van de afspraak krijg ik een berichtje dat ze toch de afspraak afzegt omdat haar kind geen andere pony wil en al 2 slapeloze nachten gehad heeft.

Ik krijg een bericht via, via dat iemand een leuke pony zoekt om buitenritjes mee te maken. We komen in contact en ze geeft aan dat ze een pony van ca 1.40m zoekt waarmee ze buitenritten wil maken. Mijn pony is 1.36 en voldoet aan alles wat ze zoekt. Nadat ik de vraag krijg of er een 17.5 inch zadel op past besluit ik haar wat meer te vragen voor ze komt kijken. Wij hebben er een pony zadeltje op liggen van 16 inch. Ik vraag nog even voor de zekerheid hoe lang en hoe zwaar ze is als ze dan een pony wil om mee te rijden. Daarop krijg ik terug dat is 72 kilo weegt en 1.62m lang is. Daarop bedank ik haar voor de belangstelling en geef ik aan dat ik denk dat dit geen goede match is.

Daarop heb ik een advertentie geplaats met alle info die iemand nodig heeft. Ik heb volgens mij wel 10x de vraag gehad waar de pony gestald is. Dat staat dus netjes in de advertentie.

Iemand stuurde bericht dat ze een pony zoekt na heel veel berichtjes heen en weer leek dit echt een top adres paddock Paradise paarden aan huis een leuk kind die wilde rijden kortom alles wat ik zocht voor een nieuw adresje. Op de vraag wanneer ze wil komen kreeg ik als antwoord; Kunt u de pony een aantal weken voor mij vast houden. Ik moet eerst een pony verkopen, omdat ik geen stallen over heb. Als ik de pony verkocht heb dan kom ik kijken. Je begrijpt dat heb ik dus niet gedaan.

Ik heb ooit een paard moeten verkopen die onder het zadel niet makkelijk te rijden was en heb dit netjes in de advertentie vermeld. Door dat er een “verhaal” was bij dit paard was de prijs gunstig. En dat leverde veel bijzondere reacties op. Iemand belde dat ze graag dit paard wilde voor haar dochter van 13 jaar die nu wel klaar was met de manege lessen en graag een project paard wilde. (sorry dit is geen White Star). Ze was dan ook zeer beledigd dat ze niet welkom was om zelfs maar te komen kijken.

Dan hadden we een merrie die met een gebruiksaanwijzing had wat betreft de stalling. Ze moest wat de zien hebben en haar hoofd uit te stal kunnen steken of een open stal hebben. Met paarden naast zich of tegen over die ze kon zien. Ze is 2 x verkocht en 2 x terug gekomen omdat ze heimwee had. Bij het afleveren nog duidelijk gezegd waar de stalling aan moest voldoen maar beide keren werd er niet geluisterd. Uiteindelijk is ze bij een super adres gekomen waar ze zich wel thuis voelde.

Mensen die zich beter voordoen dan ze werkelijk zijn. In de advertentie staat dat dit paard een ervaren ruiter nodig heeft. En na het proberen blijk dan toch dat er geen “klik” is met het paard. Nee sorry je onzekerheid doet het paard geen goed en aan jou wil ik het paard niet verkopen

Toen ik de pony verkocht was er iemand die belde en flink boven de vraagprijs bood. Daarop antwoorde ik dat hij de pony nog niet eens gezien had. Meneer antwoorde dat hij via via gehoord had dat ik een betrouwbaar persoon ben en dat hij daarom wel ongezien de pony morgen op wilde halen voor het genoemde bedrag. Ik heb vriendelijk bedankt en opgehangen.

Paard kopen

Je hebt een wensenlijstje waar de nieuwe maatje aan moet voldoen. Het is altijd een goed idee, omdat te hebben. Iemand zei ooit tegen me met 1 afwijkend punt kan je leven, zijn het er meer dan moet je het niet doen.

Een goed paard heeft geen kleur. Op de een of andere manier kwamen we meestal met een schimmel thuis en wilden we dat niet. Maar ja schimmels zijn nou eenmaal goede paarden. En ik heb van meer mensen gehoord dat een schimmel niet op het wensen lijstje stond maar ze er wel 1 gekocht hebben.

Soms ben je gewoon echt geen goede match samen. Je hoort vaak genoeg dat mensen meteen een “klik” hebben en dat is super fijn als je dat hebt! Maar heel vaak kost het tijd om een band op te bouwen. En soms pas je echt niet bij elkaar. Ik heb het meegemaakt dat wij niet fijn konden rijden met een paard. De persoon die dat paard gekocht heeft bleek heel goed met dit paard overweg te kunnen en heeft jaren plezier gehad. We waren achteraf zo blij dat we de stap gezet hadden om deze te verkopen.

Toen we een nieuwe D pony zochten voor mij, zijn we stad en land af geweest. Echt alle uithoeken hebben we gezien. Dit was de tijd dat er nog geen internet was en je in de paarden bladen zoals Hoefslag of Paard en sport de advertenties las en dan moest bellen. Ik herinner me een hele lange zoektocht. Uiteindelijk gingen we een pony kijken in de buurt. Ook dat was niet wat we zochten en was de persoon die de pony reed de gene die mijn pony op stal had staan. Daarna hebben we afgesproken nooit weer heel Nederland rond te rijden en in de eigen provincie te blijven.

Nog een leuk weetje! Bij elke pony die we kochten ben ik of mijn zusje eraf gevallen. Tja een andere pony die nog wat groot is. Dat valt allemaal niet mee. Maar omdat die pony s meteen stil bleven staan en niet meteen gingen rennen hebben mijn ouders de pony gekocht.

Tips!

Pas op met project paarden of paarden met een verhaal. Je hoort soms prachtige verhalen van mensen die jaren lang hebben gedokterd of gewerkt aan de band met hun paard. Maar je hoort vaak niet hoeveel verdriet het heeft opgeleverd en hoeveel tijd of geld het gekost heeft. Het doet je vertrouwen vaak geen goed en je moet stevig in je schoenen staan.

Onthoudt je hoeft je paard niet te verkopen aan iemand waar je geen goed gevoel bij hebt.

Breng indien mogelijk altijd zelf je paard naar het nieuwe adres.

Laat je paard of pony keuren door de dierenarts. Deze kijkt het paard helemaal na. Je kan kiezen voor een klinische keuring en evt ook röntgenfoto s laten maken.

Ga je een paard kopen ga dan altijd 2 x kijken! Laat je niet op jutten en neem de tijd. Je wil niet met een miskoop thuis komen.

Ben je niet helemaal zeker van je zaak neem iemand mee die ervaring heeft met paarden kopen. Een extra paar ogen kan heel fijn zijn.

Zoek iets dat bij je past wat betreft grote, wensen, niveau en karakter. Vraag daar naar bij de verkoop. Een paard kan soms heel betrouwbaar overkomen in de binnen manege, maar als jij graag buitenritten wil maken kun beter een ritje maken buiten dan in de binnen manege.

Vraag naar gebreken, omgang, gaat het paard de trailer in, hoe is hij bij de hoefsmid, kan je makkelijk scheren, hoe is het paard met andere paarden etc.

Gebruik je gezonde verstand bij een paard verkopen of kopen!

Het gaat te ver om in deze blog uitgebreide koop en verkoop tips te geven. Zoek hulp als je een paard wil kopen of verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *