Tips voor een kijkerig paard

Ziet jou paard overal bak- kabouters? En beginnen je knieën al te knikken als het hard waait, er wat nieuws in de baan staat of andere spook scenario? Doet je paard pirouettes zonder dat je het vraagt? Hopelijk heb je dan wat aan deze tips. Grondwerk heb ik buiten beschouwing gelaten maar dat kan een goed hulpmiddel zijn.

De poll!

Voordat we naar de tips gaan even dit. Ik heb afgelopen week een poll gehouden op mijn facebook pagina. De vraag was: Heb je een paard dat overal van schrikt of is je paard nergens bang voor? Met ruim 150 stemmen ging het heel erg gelijk op. De stand was steeds rond de 50%. Dat betekend dus dat de helft van mijn volgers een paard heeft dat vaak schrikt of bang is. In de reacties gaven nog een aantal mensen aan dat hun paard of pony er een beetje tussen in zat.

Tip 1: Denk voorwaarts!

Je eerste reactie is vaak om langzamer te gaan en je teugels strakker te nemen. Daardoor span je zelf ook je lichaam en ga je terughoudend rijden. De kans dat je paard dan omhoog gaat komen en om gaat draaien wordt dan groter. Probeer zelf te ontspannen en voorwaarts te rijden. Ik denk vaak in mijn hoofd blijf de voeten bewegen.

Tip 2: Kijk vooruit

Dit is iets wat ik zelf heel erg lastig vindt. Elke instructeur zegt het me, kijk vooruit en niet naar wat je aan het doen bent. Kijk tijdens het rijden om je heen. Een uitspraak luidt: als je naar de grond kijkt, beland je er.

Door vooruit te blijven kijken is je balans beter en blijf je makkelijker zitten in het zadel als je paard “schrikt”.

Tip 3: Haal adem

Door je spanning vergeet je goed te ademen. Probeer goed door te ademen. zucht een paar keer. Wist je dat je paard je hartslag en ademhaling kan voelen? Ga terug zitten en haal diep en langzaam adem. Focus een tijdje op je ademhaling je zal merken dat je paard gaat ontspannen.

Tip 4: verleg je focus.

Vindt je paard een object eng? Kijk er niet naar en focus op iets anders. Door ernaar te kijken en er op de focussen zal je paard de bevestiging voelen dat dit echt iets is om te vrezen.

Tip 5: Geef geen reactie

Ook een hele lastige en dit heb ik zelf als een hele goede tip ervaren. Ik klopte mijn paard vaak op de hals als ik dacht dat ze wat eng vond en al aaiend en pratend ging ze er langs. Maar wat ik me niet realiseerde was dat ik het “slechte” gedrag aan het belonen was. Ze werd alleen maar kijkeriger en vond meer dingen om “bang” voor te zijn.

Als je paard schrikt, maak er geen probleem van. Reageren door je paard te straffen of door hem te aaien en hem gerust te stellen dat het goed gaat, leert hem alleen dat zijn schrikreactie redelijk was. Het kloppen en kalmeren van je paard leert hem ook dat de situatie de moeite waard was om naar te kijken.

Blijf in plaats daarvan kalm en rij zelfverzekerd naar voren als je paard schrikt. Probeer om wat stelling te nemen en rij voorwaarts. Ik ben hiermee aan de slag geweest met mijn instructeur en binnen 10 minuten was het gedrag nagenoeg over. Op andere plekken kan ik dit toepassen en meestal lukt het me vrij snel om haar normaal langs iets te laten lopen. Al blijft het soms lastig als je een dressuur proef moet rijden en je 2 rondjes kan rijden door de baan voor je moet starten.

Tip 6: ontspan

Ben jij gespannen dan is je paard ook gespannen. Een gevoelig paard wat snel kijkerig is zal snel je houding en spanning oppikken. Wat kan helpen is zingen, praten tegen je paard of tegen iemand anders die erbij is of je passen tellen.

Tip 7: Vraag om hulp

Veiligheid voor alles! Heb je echt een probleem vraag een instructeur of een gedrags- deskundige om je te helpen. Soms is er iets gebeurt een val of een andere naar incident wat er voor zorgt dat je samen niet ontspannen kan rijden. Een professional kan je dan hopelijk goed helpen.

Tip 8: youtube en google

Na dat ik een periode geen hoek meer normaal door kon rijden was ik het zat. Ergens ging er iets mis in wat ik aan het doen was. Een hele zondag ben ik aan het googelen geweest en heb heel veel youtube video’s gekeken. Dat heeft me geholpen om daarna samen met mijn instructeur hier aan te werken.

Ik heb gezocht op: spooky horse en confident horse. Deze video’s of kanalen op youtube vond ik erg nuttig maar er zijn er nog veel meer.

Zijn hele kanaal is fanatisch, maar wat hij kan met paarden is erg mooi om te kijken

Deze man volg ik al een hele tijd maar zijn video s over grondwerk zijn echt een aanrader

De titel zegt wat anders, maar dit is een heel erg mooi voorbeeld over hoe je je paard langs iets krijgt wat hij spannend vindt.

2 reacties

  1. Super! Dank je voor alle tips! Duidelijke en handig. Ik ga ze toepassen.

    Groeten uit zuid Spanje!

    Arwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *