Wedstrijd tips!

Ga jij vaak naar concours of komt je eerste wedstrijd er aan? Dan kun je misschien wel goede tips gebruiken voor een wedstrijd. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik rij mijn hele leven wedstrijden of ging mee naar de wedstrijden. Dus ik durf wel te zeggen dat ik voldoende ervaring heb. Ik ga er in dit geval vanuit dat je een nationale wedstrijd rijdt en dus niet meer dagen op concours gaat. Je hebt je opgegeven voor concours, jij bent er klaar voor en je paard en jij hebben er zin in.

Tip1: Een goede voorbereiding.

Sommige mensen vinden het fijn om met lijstjes te werken zelf doe ik dat niet maar ik maak wel een planning in mijn hoofd. Lijstjes zijn te vinden via google en wat ook handig is een lijstje maken op je telefoon in noties kan je zelf aanvinken of je alles hebt. Kijk verder op voor een basislijstje evt aan te vullen met je eigen voorkeuren.

Hoe laat moet ik op stal zijn om de voorbereiding te doen hoe laat moet ik vertrekken om er op tijd te zijn. Zorg dat je weet waar je moet zijn. Op startlijsten.nl staat een pinnetje van google maps. Zelf vindt ik het fijn om er uiterlijk een 3 kwartier tot een half uur van te voren te zijn. Dan kan je ruim op tijd aanmelden het terrein bekijken en misschien nog een paar ruiters kijken of je paard even laten grazen. Ik hou er niet van om te moeten haasten en heb liever wat extra tijd.

Tip 2: de papieren.

Is het paspoort van je paard in orde? Zorg dat het paspoort mee hebt, ik heb hem altijd in de auto liggen. Papieren van de auto en de trailer. Je startpas kan je vinden in de app van de KNHS. Rij je dressuur zorg dat je de proeven hebt. Tip lamineer de proeven dan blijven ze droog mocht het regenen. Je kan ze ook vanaf de telefoon lezen, of leer de proef uit je hoofd. Sowieso verstandig om je proeven te kennen ook al wordt het voor gelezen.

Tip 3: Neem alle spullen mee.

Je wil niet weten wat we ooit allemaal al eens vergeten zijn mee te nemen, niks vervelender dan op concours te staan en er achter te komen dat je de singel, cap, verkeerde bit, deken, sporen of iets anders vergeten bent. Ik loop altijd alles nog even na als ik het in de auto en trailer gelegd heb. Check! zorg dat je spullen schoon zijn! Dus alles netjes wassen en poetsen de dag voor concours. Ik neem altijd een gevuld hooinet mee, emmer en als het warm is een jerrycan met water voor drinken en evt af sponzen.

Babydoekjes zijn ideaal om nog even iets schoon te maken en neem iets van een handdoek mee om nog even wat af te wrijven indien nodig. Voor een lijst van je basis spullen die vindt je onderaan in deze blog.

Tip 4: Baanverkennen

Je bent natuurlijk ruim op tijd gearriveerd. Ik loop altijd even een rondje over het terrein hoe is de bodem, hoe ligt de ring erbij. Waar kan ik losrijden en hoe kom ik daar vanaf te trailer. Moet je parcours verkennen dan doe je dat op de aangegeven tijd. Rij je dressuur dan kijk je ook even hoe de baan eruit ziet. Ga je wel of geen punten in draaien of wil je andere maatregelen treffen dan kan je dat beslissen.

Tip 5: Losrijden

Bedenk hoe lang je wil los rijden. Zelf heb ik aan een half uur meer dan genoeg, maar misschien heb jij meer of minder tijd nodig. Soms is dat een kwestie van vaker op concours gaan om daar achter te komen. Heeft je paard veel spanning dan kan het zijn dat je wat meer tijd nodig heb dan normaal. Het kan een complete chaos zijn op een voor terrein, is je paard gewend om met andere paarden in de baan te lopen dan is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand, maar sommige paarden vinden dit heel spannend. Tip: ga naar een oefen wedstrijd gaan dan kun je vast wennen aan het op concours gaan maar als er wat mis gaat dan is het allemaal nog oefening. Op het voorterrein gelden ook de normale regels van in de baan rijden dus rechts passeren en rij je een figuur dan blijf je op de binnen hoefslag. Wordt niet boos als iemand een keer niet oplet die dingen gebeuren. Ben je klaar dan kan je nog even uit stappen. Ik probeer dan zo min mogelijk in de weg te rijden, niks vervelender dan wanneer 2 mensen gaan na praten op paard op het voorterrein.

Tip 6:

Trakteer de hulp of fans die mee zijn op een drankje! De meeste organisaties hebben een kantine of tent waar je nog even wat kan halen. Bedenk dat er veel vrijwilligers nodig zijn voor een evenement en dat er met een drankje geld in de kas komt om weer een leuke wedstrijd te houden.

Heel veel succes met de wedstrijd voorbereiding en de wedstrijden ik wens je heel veel plezier. Mocht ik wat vergeten zijn, laat het dan weten in de reacties.

Hier onder vindt je een handig lijstje met wat je zeker niet moet vergeten! tip: Knip plak het lijstje in je notities in telefoon dan heb je het altijd bij de hand.

Meenemen op wedstrijddag

Verplicht:

 1. Paspoort met inentingsgegeven en meetbriefje
 2. Startpas

Handig om mee te nemen:

 1. Proeven die je moet rijden
 2. Briefje met startlijst en/of startnummer en nummer van de dressuurring of notitie in je tefeloon.
 3. Geld (contant niet overal kan je pinnen)
 4. Longeerlijn
 5. Evt. stoel
 6. Evt. paraplu en regenkleding
 7. Schone droge kleding.

Voor je paard

 1. Oornetje
 2. Zadel, hoofdstel, singel, dekje evt reserve materiaal zoals beugelriem, teugels etc.
 3. Beenbeschermers indien nodig.
 4. Stiften voor hoefijzers en sleutel om vast te draaien indien nodig.
 5. Halstertouw + reserve
 6. Poetsmateriaal, mocht je paard toch nog een vlekje hebben.
 7. Reserve elstiekjes
 8. Hooinet, brokjes of lekkers voor je paard/pony.
 9. Deken, vliegendeken of zweetdeken
 10. Emmer en jerrycan met water.
 11. EHBO voor jezelf en je paard/pony
 12. En vergeet vooral je paard of pony niet

Voor jezelf

 1. Cap
 2. Rij-jasje
 3. Rijbroek met joggingbroek eroverheen
 4. Schone laarzen
 5. Plastron (en eventueel speld)
 6. Haarnetje
 7. Handschoenen
 8. Blouse/ baselayer
 9. Eventueel sporen/zweep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *